Behandling af tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i den del af tandkødet, der sidder nærmest tandkronen. Ved tandkødsbetændelse er fibrene og knoglen omkring tanden endnu ikke ødelagte.

Hvis tænderne ikke bliver børstet helt rene, samler der sig bakterier på tænderne langs tandkødskanten. Disse belægninger kaldes plak. Hvis belægningerne ikke fjernes, forkalker de og bliver til tandsten. Tandsten har en meget ujævn overflade og giver derfor yderligere grobund for bakteriebelægninger.

Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan betændelsen sprede sig til de dybereliggende væv og medføre varigt tab af tandens rodhinde og opløsning af knoglen. Tandkødsbetændelse kan med andre ord udvikle sig til paradentose.

Behandlingen

Det vigtigste formål med behandling af paradentose er at standse sygdommen, så tænderne ikke mister mere fæste. Ellers kan det blive vanskeligt at bevare tænderne på lang sigt. Tandlægen eller tandplejeren foretager en tandrodsrensning, hvor tandsten og bakterier i tandkødslommen (pochen) fjernes, og rod overfladerne afglattes.

Formålet

  • At gøre tandkødslommerne mindre
  • At skabe overblik over tandroden og give mulighed for grundigt at rense også vanskeligt tilgængelige dele af roden
  • At give adgang til knoglen og eventuelt genopbygge tandens fæste, hvis det er muligt

En tandkødsoperation foretages altid under lokalbedøvelse. Indgrebet er normalt ret beskedent og uden større ubehag bagefter.

Tænderne vil efter en tandkødsoperation blive længere at se på, ligesom de i en kort periode kan blive lidt løsere. Endvidere oplever nogle, at tænderne bliver mere følsomme over for især kulde og varme.

Efter behandlingen

Har man først fået paradentose kan man aldrig blive helbredt i traditionel forstand. For hverken tandlægen eller tandplejeren kan fjerne en patients tendens til at udvikle paradentose.

Ved utilstrækkelig mundhygiejne er tandlægens og tandplejerens behandling kun et indgreb.

Vær derfor omhyggelig med mundhygiejnen og sørg for at holde helt rent.

Kontakt os

Tak for din besked, vi vender tilbage til dig. Din tid er ikke bekræftet før du har modtaget en bekræftelse fra os.
Der skete en fejl, venligst ring til os i stedet.

Kontakt os

Tak for din besked, vi vender tilbage til dig. Din tid er ikke bekræftet før du har modtaget en bekræftelse fra os.
Der skete en fejl, venligst ring til os i stedet.